Anne Møller Ege er Chefkonsulent på den danske ambassade i Nederlandene, hun har deltaget på Ny leder i Staten - hold 18. På Ny Leder i Staten har hun fået et solidt fundament at stå på i sin videre udvikling som leder.
Navn: Anne Ege
Titel: Souschef
Organisation: Udenrigsministeriet, Danmarks Ambassade i Nederlandene
Gik på: Ny Leder i Staten
"Jeg gik ind i forløbet med en forventning om at lære en masse om mig selv. Det gjorde jeg sådan set også. Men endnu vigtigere lærte jeg, at ledelse ikke handler om mig. Det handler om andre."
Hvad håber du at du tager med dig fra Ny leder i staten?
Ny Leder i Staten har givet mig et solidt fundament at stå på i min videre udvikling som leder og et unikt sæt værktøjer til at hjælpe mig på vej. Jeg oplevede undervejs i forløbet, at jeg i min dagligdag blev opmærksom på situationer og dynamikker, hvor jeg kunne trække på de redskaber, jeg havde fået med mig.
Jeg gik ind i forløbet med en forventning om at lære en masse om mig selv. Det gjorde jeg sådan set også. Men endnu vigtigere lærte jeg, at ledelse ikke handler om mig. Det handler om andre.
Hvorfor har du valgt at blive leder?
Det har ikke været givet, at jeg skulle gå ledelsesvejen. Faktisk troede jeg længe, at det ikke var noget for mig. Men da jeg fik en stilling, som indeholdt meget uformel ledelse, opdagede jeg, at jeg virkelig trives med er at skabe resultater gennem og sammen med andre. Det her med at skabe de rammer, der får andre til at samarbejde om at levere deres bedste i fællesskab, det er virkelig noget, der driver mig.
Hvad er den vigtigste kompetence for dig, i dit lederskab?
Der er masser af kvaliteter, der er vigtige i en god leder – troværdighed, empati, tydelighed osv. - og der findes ikke kun én måde at gøre det på. For mig handler ledelse i høj grad om evnen til at stoppe op, mærke efter og lytte: Hvad er der brug for i den her situation? Det er situationen, der afgør, hvilken leder jeg skal være – ikke omvendt.
Hvad er de største ledelsesmæssige udfordringer du har stået overfor?
For mig er den største udfordring konflikter og svære samtaler. Det tror jeg i virkeligheden gælder for rigtig mange nye ledere. De svære samtaler er jo svære af en grund: det er her, det kommer tæt på. Så handler det om at gå ind i det med både hjerne og hjerte, og samtidig holde fokus på målet: Hvordan kommer vi videre på den bedst mulige måde?
Hvad er dit bedste råd til personer med lederambitioner?
Jeg tror, det er vigtigt at spørge sig selv, hvorfor man gerne vil være leder. Du kan sagtens være den dygtigste ekspert eller den mest ambitiøse hurtigløber, men det er ikke ensbetydende med at du vil være en god leder. Men hvis du har lysten, så spring ud i det og prøv det af – f.eks. som projektleder eller i en stilling med uformel ledelse. Og så er det vigtigt at være åben over for feedback! Det er en styrke at tvivle på sig selv og at være åben om det.
Har du et lederforbillede – og hvorfor?
Jeg har været så heldig at arbejde med og for meget forskellige ledere. Det har været utrolig lærerigt for mig at opleve deres forskellige tilgange til ledelse – og også deres forskellige styrker og svagheder. Nogle har haft en imponerende faglighed. Andre har haft en eminent evne til at sikre følgeskab og tillid. Og andre igen har formået at skabe en enorm energi. Alt det har jeg kunnet lære af. Og så skal man huske på, at man også lærer noget, af det der ikke fungerer