Udvikling af talenter og talentmiljøer
Få gode råd til at skabe en kultur med fokus på læring og udvikling.
Talentudvikling kan ofte komme til at handle om at udvikle en enkelt medarbejder eller understøtte ’et talent’, men alle medarbejdere har talenter og udviklingspotentiale. En god måde, man som leder kan understøtte sine medarbejderes talentudvikling på, er ved at tænke bredere end på ’det enkelte talent’ og arbejde på overordnet set at skabe en kultur med fokus på læring og udvikling – et læringsmiljø. På denne side kan du finde inspiration til, hvordan du kan sætte fokus på udvikling og læring gennem tre overordnede temaer:
1. Skab et læringsmiljø,
2. Afsæt tid til løbende sparring og udvikling
3. Arbejd aktivt med udfordringer
Nederst på siden, kan du desuden finde nogle refleksionsspørgsmål til dig som leder, som du kan bruge i til at reflektere over, hvordan du bedst kan skabe en enhed hvor alle har mulighed for at udvikle deres talenter.
1. Skab et læringsmiljø
For at skabe et læringsmiljø er det vigtigt, at du som leder taler åbent om vigtigheden af læring og at der er åbenhed omkring fejl. Det er derfor centralt, at du som leder arbejder aktivt på at etablere et trygt rum, hvor læring, ærlighed og feedback er i centrum. Det skal være trygt for medarbejderne at tale om fejl, så erfaringerne kan omdannes til læring. På den måde gør du som leder op med nul-fejlskultur og bidrager til at skabe psykologisk tryghed.
Gode råd til, hvordan du kan understøtte den psykologiske tryghed og skabe et læringsmiljø:
- Prioriter evaluering. Fortæl medarbejderne at de skal prioritere evaluering af deres projekter og følg op på deres evalueringer. Hvad gik godt? Hvad gik mindre godt? Hvad har vi lært?
|
- Afsæt tid til at tale om fejl. Afsæt tid til at dele ’ugens fejl/nederlag’ med hinanden på tavlemøder eller teammøder. Det kan bidrage til, at medarbejdere, der har begået fejl eller oplevet nederlag, får luft, og kollegerne får mulighed for at komme med åben feedback, dele gode råd, eller lignende oplevelser, de selv har haft.
|
- Del ud af egne erfaringer. Vær åben omkring dine egne fejl og del ud af dine erfaringer. Ved at vise dine medarbejdere, at du også begår fejl, medvirker du til at gøre det trygt for dem at dele deres fejl med dig.
|
- Spørg ind til læring. Ved løbende at spørge ind til medarbejdernes læring og udvikling i forbindelse med deres arbejde og samarbejde medvirker du til at skabe en kultur, hvor man italesætter læring og sætter fokus på at tage læring med sig. Husk derfor løbende at spørge dine medarbejdere, hvad de har du lært af X/Y/Z?
|