Kirsten Stensgaard fra Kontor for Jura og Pension leder flere 55+ medarbejdere. Læs om hendes erfaringer med at lede medarbejdere i det sene arbejdsliv, og hvad hun mener er vigtigt ved udvikling af kompetencer.
Muligheden for løbende kompetenceudvikling er vigtigt. Det gælder både for medarbejderne der trives, når de oplever at være kompetente, og for arbejdspladsen der skal sikre at opgaverne bliver løst med høj kvalitet. Men kompetenceudvikling er et vidt begreb, der dækker over mange ting og appellerer forskelligt til forskellige medarbejdergrupper. Undersøgelser viser, at kompetenceudvikling for 55+ medarbejdere oftere foregår uformelt i hverdagen eller via kortere kurser eller forløb.
Kompetenceudvikling kan være en af de faktorer, der kan være med til at tilknytte seniormedarbejdere til arbejdspladsen. Løbende udvikling af kompetencer er nemlig væsentligt for at skabe et meningsfyldt og udviklende arbejde for alle medarbejdere - også seniorer.
Kontorchef i Kontor for Jura og Pension, Kirsten Stensgaard leder flere 55+ medarbejdere. Her er det først og fremmest hendes fokus, at drøfte seniorperspektivet løbende med sine medarbejdere.
Jeg synes, det er vigtigt at understøtte seniorernes tilknytning til arbejdsmarkedet. Mit fokus er ikke kun på at drøfte seniorperspektivet med mine medarbejdere ved den årlige medarbejdersamtaler, men også løbende ved månedlige 1-1 samtaler, fortæller Kirsten.
Alle seniorer har forskellige ønsker og behov, og derfor er fleksibilitet væsentligt for at imødekomme disse behov. For Kirsten er det vigtigt at have øje for, hvad der motiverer sine medarbejdere. Det er alt sammen individuelt:
Det er individuelt, hvad man har brug for, og hvad der betyder noget. Nogle af mine medarbejdere er meget fokuseret på opgaven. Derfor orienterer jeg mig selvfølgelig efter, hvilke opgaver, der motiverer dem til fortsat at være tilknyttet til arbejdspladsen, siger Kirsten.
Seniorer kan ofte være mindre opsøgende over for kompetenceudvikling med alderen, og derfor er det væsentligt at have øje for, at udvikling af seniorers kompetencer kommer til udtryk på mange måder. I Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har mentorordninger været en måde at skabe gensidig kompetenceudvikling for både yngre og ældre medarbejdere.
Fordi opgaverne ofte optager styrelsens seniormedarbejdere, så indgår de til tider også i mentorordninger. Her kan de dele ud af deres viden til yngre kollegaer. Samtidig kan de yngre kollegaer inspirere de ældre medarbejdere med nye tilgange til opgaverne. På den måde er der en god sparring og kompetenceudvikling for begge parter, forklarer Kirsten.