Hvis der skal være mulighed for fast tilbagevendende hjemmearbejde på en arbejdsplads, skal der indgås en lokalaftale. Læs mere her og se også vores Q&A nederst på siden.
Hvis der skal være mulighed for fast tilbagevendende hjemmearbejde på en arbejdsplads, skal der indgås lokalaftale efter Rammeaftale om distancearbejde med tilhørende Vejledning om distancearbejde i staten. Kravet om lokalaftale gælder ikke ved tilrettelæggelse med ad hoc-hjemmearbejde.
Lokalaftalen skal indgås med den forhandlingsberettigede organisation, typisk tillidsrepræsentanten, der repræsenterer den gruppe af medarbejdere, hvor fast tilbagevendende hjemmearbejde eventuelt kan være en mulighed.
Lokalaftalen indgås af ansættelsesmyndigheden og de(n) forhandlingsberettigede organisation(er), typisk tillidsrepræsentanten.
Lokalaftalen bør afspejle de generelle overvejelser, som arbejdsgiver har gjort sig om fx arbejdets karakter, og de generelle drøftelser, som man har haft med den faglige organisation, typisk tillidsrepræsentanten, om mulighed for fast tilbagevendende hjemmearbejde.
De følgende to bokse viser dels elementer i lokalaftaler beskrevet i Vejledning om distancearbejde i staten, dels elementer, man derudover kan overveje.
Lokalaftalen danner rammen for indgåelse af de individuelle aftaler. Udmøntningen af lokalaftalen kan således ske forskelligt i forskellige dele af en arbejdsplads, herunder også inden for en afdeling/enhed. Lokalaftalen er ikke i sig selv tilstrækkeligt grundlag for udførelse af hjemmearbejdet, og lokalaftalen giver samtidig hverken ret eller pligt til indgåelse af en individuel aftale.
Hvis man ønsker en ens holdning på tværs af en arbejdsplads, kan dette emne med fordel indgå i lokalaftalen, mens andre emner kan egne sig bedre til at indgå i en individuel aftale.