Arbejdsmiljø
Hele arbejdsmiljølovgivningen gælder som udgangspunkt i forhold til hjemmearbejde, men der er en række konkrete undtagelser. Læs mere her og find også svar på mange spørgsmål i vores Q&A nederst på denne side.
Arbejdsmiljølovgivningen gælder også ved hjemmearbejde
Hele arbejdsmiljølovgivningen gælder som udgangspunkt i forhold til hjemmearbejde, men der er en række konkrete undtagelser fra arbejdsmiljøreglerne, som bl.a. er fastsat i Bekendtgørelse om hjemmearbejde.
I bekendtgørelsen om hjemmearbejde er der undtagelser fra krav til indretning af arbejdsstedet og en særlig undtagelse fra reglerne om daglig hvileperiode og ugentligt fridøgn, der gælder for arbejde, som udføres som døgnpleje i den ansattes hjem, hvor en person bor hos plejefamilien.
Hertil er der en række undtagelsesbestemmelser fra reglerne om daglig hvileperiode og ugentligt fridøgn, der gælder, når den ansatte arbejder hjemme, jf. kap. 6 i bekendtgørelse om hvileperiode og fridøgn med senere ændringer.
Med nogle få andre helt specielle undtagelser, bl.a. at arbejde med asbest eller asbestholdigt materiale ikke må udføres i den ansattes hjem, gælder den øvrige arbejdsmiljølovgivning. Dermed gælder arbejdsmiljølovgivningens krav til arbejdets udførelse, psykisk arbejdsmiljø, anvendelse af tekniske hjælpemidler og arbejde med stoffer og materialer m.v., også ved hjemmearbejde.
Læs mere om hjemmearbejde på Arbejdstilsynets hjemmeside.
Indretning af arbejdsstedet
Bekendtgørelsen om hjemmearbejde undtager hjemmearbejde fra hele det kapitel i arbejdsmiljøloven, der indeholder krav vedrørende indretning af arbejdsstedet.
Bekendtgørelsen om hjemmearbejde fastsætter dog samtidig, at kravene i bekendtgørelse om arbejde ved skærmterminaler (Skærmbekendtgørelsen), gælder i forhold til hjemmearbejde.
Kravene gælder dog kun, når hjemmearbejdet foregår regelmæssigt, og når arbejdstiden svarer til mere end to dages arbejde om ugen som et gennemsnit set over en måned. Det betyder, at man kan arbejde hjemme to dage om ugen uden at blive omfattet af reglerne i skærmbekendtgørelsen.
Ved regelmæssigt skærmarbejde forstås, at arbejdet har en tilbagevendende karakter og udføres med en vis hyppighed over en periode og ikke kun lejlighedsvist. Vurderingen af, om skærmarbejdet udføres regelmæssigt, skal derfor vurderes i en tidsmæssig kontekst og sammenhæng. Det vil som udgangspunkt være sådan, at arbejde ved skærm i en periode på ca. 2 måneder vil betyde, at det skal vurderes, om der bliver udført skærmarbejde regelmæssigt i perioden.
Bekendtgørelsen om hjemmearbejde fastsætter også et krav om etablering af procesudsugning, hvis det ikke kan hindres, at der ved arbejdet sker udvikling af luftarter, støv eller lignende, der er sundhedsskadelige eller eksplosive, eller udvikling af røg, mikroorganismer, aerosoler, ildelugt eller anden generende luftforurening (er derfor normalt ikke et krav ved kontorarbejde og skærmarbejde).