Biasbevidst ledelse kan gøre dig bedre til at undgå gængse faldgruber, bryde vanemønstre og skabe plads til innovativ fremdrift.
Biasbevidst ledelse handler om at være bevidst om egne bias. Denne bevidsthed kan bruges til at træffe bedre beslutninger og derigennem opnå bedre resultater. Når du som leder arbejder bevidst med at minimerer bias, kan du mindske risikoen for gruppetænkning og skabe bedre rum til innovation og kreativitet.
Forfatter og psykolog Christina Ottsen holdt i januar 2023 en PLUS-videnscafé om, hvordan biasbevidst ledelse kan bruges til at skabe bedre beslutningsprocesser. Teksten på denne side er baseret på Christina Ottsens oplæg på PLUS-videnscaféen, som du kan se eller gense på nedenstående link. Desuden kan du finde slides fra videnscaféen længere nede på siden.
Der findes utallige typer af bias med hver deres undergrupper, og det kan være svært at forholde sig til og huske de mange forskellige typer af bias. Det er derfor vigtigere at forstå mekanismerne bag bias, og hvad du som leder skal være opmærksom på. At blive biasbevidst handler derfor blandt andet om at blive bevidst om gruppedynamikker og gruppetænkning, at skabe psykologisk tryghed, og løbende at træne inklusionen i møder og beslutningsprocesser.
Som leder er det vigtigt at være opmærksom på gruppedynamikker og gruppetænkning. Alle mennesker er sociale og efterligner til en vis grad hinanden. Især i møder og beslutningsprocesser kan det derfor være essentielt, at du som leder er bevidst om, at vi som mennesker:
En god tommelfingerregel er, at der max skal være 70% af samme type i et team eller i en beslutningsgruppe (fx en projektgruppe, ledergruppe eller lignende). Dette vil medføre, at der kommer forskellige perspektiver og betragtninger i spil. Her kan forskellighed være mange ting, fx alder, køn, etnicitet, men også forskellighed baseret på værdier eller baggrund som fx forskellig uddannelses- og erhvervserfaring.
Selvom du sikrer diversitet i teams og beslutningsgrupper, kan diversiteten ikke stå alene. Det er mindst ligeså vigtigt, at du som leder løbende arbejder med at understøtte, at alle tør tale frit og bidrage med deres perspektiver.
Psykologisk tryghed på arbejdspladsen er kendetegnet ved et miljø karakteriseret af tillid og respekt, hvor du føler dig fri til at udtrykke arbejdsrelevante tanker og følelser.
Bias er i denne sammenhæng blandt andet knyttet til, at vi ubevidst lytter mere til dem med magt. Ligesom vi også tror mere på, hvad de mere magtfulde siger. Det kan medvirke til at gøre andre tavse.
Som leder kan du understøtte den psykologiske tryghed ved løbende at spørge og lytte til dem, der ikke selv har sagt noget, eller sørge for at idéer og forslag gives anonymt og læses op af mødelederen. Det kan medvirke til at sikre, at alle bliver hørt, og at alle idéer vurderes objektivt.
Adfærdsdesign kan minimere bias ved, at du gør det lettere at gøre det rigtige eller ved, at du som leder designer møder og beslutningsprocesser, således at du tager højde for eventuelle bias og dermed skaber bedre resultater.
Christina Ottsen er hovedforfatter til bogen ”Biasbevidst Ledelse” og uddannet kognitiv psykolog, specialiseret i diversitet og inkluderende ledelse. Hun har en ph.d. i tværkulturel diversitet, og gennem sin forskning har hun opnået indgående viden om de psykologiske mekanismer bag bias. Christina er ekstern lektor på CBS og arbejder med strategisk ledelse af diversitet og beslutningsprocesser.
Vil du have nyheder fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen direkte i din indbakke?
Så kan du tilmelde dig et eller flere af vores tre nyhedsbreve.
Følg Medarbejder- og Kompetencestyrelsen på LinkedIn og få faglige input og viden om styrelsens arbejde.
Find os på LinkedIn her