Medarbejdere i staten vil gøre en forskel for samfundet – og oplever, at de gør det!

23-05-2024
Forside Nyhedsarkiv

Medarbejdere i staten går på arbejde for at gøre en forskel og bidrage til samfundet. Og medarbejderne oplever, at der er en forbindelse mellem deres arbejde og samfundets bedste. Det viser en undersøgelse fra 2022 af motivation blandt medarbejdere i den offentlige sektor.

Motiverede medarbejdere tager ansvar og skaber gode arbejdsfællesskaber med høj grad af arbejdsglæde. Motivation og arbejdsglæde understøtter arbejdet med at skabe en offentlig service med høj kvalitet i opgaveløsningen.

Motivation er omdrejningspunktet for Motivationsundersøgelsen, som senest blev udgivet i 2022. Undersøgelsen viser, at medarbejderne i staten oplever, at de gør en forskel for samfundet, og at de i høj grad finder motivation heri.

Medarbejderne i staten ønsker at gøre en forskel

I undersøgelsen blev medarbejderne i den offentlige sektor stillet en række spørgsmål om, hvorfor de går på arbejde og yder en indsats.

70 pct. af medarbejderne i staten er i høj eller meget høj grad motiverede af at  gøre noget godt for samfundet.
71 pct. af medarbejderne i staten er motiverede af at hjælpe konkrete brugere og borgere i samfundet.

Anm.: Indeks går fra 1-5 og er et udtryk for den gennemsnitlige score for hhv. fem og tre spørgsmål. 1=meget lav grad og 5=meget høj grad. For første indeks: N=1658. For andet indeks: N=703.
Kilde: Offentligt ansattes motivation (2022)

Med udgangspunkt i disse spørgsmål, fandt man frem til, at medarbejderne i staten i høj grad er optaget af at gøre noget, der tjener samfundets bedste, og som er til hjælp for konkrete brugere og borgere i samfundet. 

… Og de oplever, at der er en forbindelse mellem deres arbejde og samfundets bedste

Medarbejderne svarede desuden på, om de oplever, at der er sammenhæng mellem deres arbejde og samfundets bedste, og om det, som deres arbejdsplads står for, er vigtigt for dem.

77 pct. af medarbejderne i staten ser i høj eller meget høj grad, at der er en forbindelse mellem deres arbejde og  samfundets bedste.
74 pct. af medarbejderne i staten synes,  at det, som deres arbejdsplads står for,  i høj eller meget høj grad er vigtigt for dem.

Anm.: Svarmulighederne går fra 1-5, hvor 1=meget lav grad og 5=meget høj grad. N=1658.
Kilde: Offentligt ansattes motivation (2022).

Resultaterne viser, at medarbejderne i staten i høj grad ser en direkte forbindelse mellem deres arbejde og samfundets bedste. Samtidig vurderer de, at værdierne repræsenteret af deres arbejdspladser er af væsentlig betydning for dem.

Medarbejdernes ønske om at gøre en forskel for samfundet og den enkelte borger opfyldes i høj grad i det daglige arbejde.

Direktør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, Christian Liebing, udtaler om undersøgelsen:

Medarbejderne i staten løser vigtige opgaver og gør en kæmpe forskel for borgere og samfundet. Motivation er drivkraften bag medarbejdernes indsats og trivsel på arbejdspladserne. Motiverede medarbejdere er altafgørende for den gode opgaveløsning – både i og uden for staten. Derfor er det glædeligt, at medarbejderne oplever, at de gør en forskel.

Motivationsundersøgelsen er gennemført af KL, Danske Regioner, Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og Finansministeriet sammen med Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse, og undersøger motivation i den offentlige sektor.