Højesteret har i en dom den 16. april 2020 slået fast, at det er helt i overensstemmelse med EU-retten, at der er et alderskriterie for at udbetale forhøjet tjenestemandspension.
HK stævnede i 2017 Moderniseringsstyrelsen (nu Medarbejder- og Kompetencestyrelsen), fordi styrelsen i 2015 afviste at udbetale en forhøjet tjenestemandspension til et kvindeligt medlem af fagforeningen, fordi hun ikke var berettiget til pensionen ifølge alderskriteriet i tjenestemandspensionslovens § 7, stk. 1.
HK mente, at der var tale om både alders- og kønsdiskriminerende forskelsbehandling, der strider mod EU-retten.
Nu har Højesteret imidlertid afgjort, at bestemmelsen er aldersdiskriminerende, men at den i denne sammenhæng ikke strider mod det EU-retlige forbud mod diskrimination på grund af alder. Alderskriteriet er nemlig berettiget, fordi der er tale om adgangen til en ’erhvervstilknyttet social sikringsordning’. Højesteret fandt endvidere, at bestemmelsen ikke indebærer forskelsbehandling på grund af køn.
Østre Landsret var nået til samme resultat.
”Bestemmelsen er primært indført for sikre yngre tjenestemænd økonomisk, hvis de bliver alvorligt syge, lang tid før de når pensionsudbetalingsalderen. Ældre tjenestemænd er nemlig typisk bedre sikret gennem en lang pensionsopsparing, efterløn og folkepension,” forklarer vicedirektør i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, Linda Nordstrøm Nissen.
Den forhøjede tjenestemandspension (også kaldet kvalificeret svagelighedspension) udbetales kun til tjenestemænd, hvis de bliver syge og fratræder, før de når pensionsudbetalingsalderen med en erhvervsevne, der er nedsat til en 1/3 eller derunder.
”Vi er tilfredse med, at Højesteret har slået fast, at alderskriteriet i tjenestemandspensionslovens § 7, stk. 1, ikke er i strid med hverken EU-rettens forbud mod forskelsbehandling på grund af alder eller køn,” siger Linda Nordstrøm Nissen.
Læs udskrift af dommen afsagt af Højesteret den 16. april 2020 her (PDF)
Læs udskrift af dommen afsagt af Østre Landsret den 25. januar 2020 her (PDF)