Medarbejder- og Kompetencestyrelsen er blevet frifundet i en sag om afskedigelse af en overenskomstansat medarbejder for overtrædelse af decorum/værdighedskravet.
Sagen handler om en håndværker, som var blevet straffet med 30 dages betinget fængsel for blufærdighedskrænkelse og trusler.
Arbejdsgiver valgte på den baggrund at afskedige vedkommende.
Sagen blev herefter indbragt for faglig voldgift med krav om en godtgørelse.
Opmanden indleder sin begrundelse for kendelsen med en gennemgang af de forskellige elementer, der kan indgå i en vurdering af, om en medarbejder har overtrådt værdighedskravet:
”Indholdet af værdighedskravet – og dermed betingelserne for afskedigelse som følge af tilsidesættelse af kravet – varierer efter det enkelte tilfælde. Det kan f.eks. have betydning, hvilke opgaver myndigheden varetager, om der er tale om en overordnet eller underordnet ansat, og om forholdet er begået i eller uden for tjenesten. Det kan også have betydning, om myndigheden i sin personalepolitik har fremhævet de pågældende forhold som særligt uacceptable. I tilfælde, hvor den ansatte er dømt for strafbart forhold, må værdighedskravet ofte anses for tilsidesat, men også her vil der skulle anlægges en konkret vurdering. Det kan bl.a. indgå, om der er tale om overtrædelse af lovgivning, som den pågældende myndighed selv administrerer.”
Opmanden gennemgik herefter de konkrete omstændigheder i sagen ud fra ovenstående elementer med henblik på at fastlægge, hvad der taler for, at arbejdsgiveren burde have anvendt en mildere sanktion, og hvad der taler for, at afskedigelsen var saglig.
Opmanden fandt, at forholdene efterlod et indtryk af stor mangel på dømmekraft og selvkontrol hos den afskedigede medarbejder på områder, som har væsentlig betydning for arbejdsgiver. Opmanden havde derfor forståelse for, at dommen havde påvirket arbejdsgivers tillid til medarbejderen og for, at arbejdsgiver, også af hensyn til offentlighedens tillid, anså det for problematisk fortsat at have medarbejderen ansat.
Derfor var det sammenfattende opmandens vurdering, at der ikke var grundlag for at tilsidesætte arbejdsgivers vurdering af, at det var nødvendigt at afskedige medarbejderen.
Kendelsen gennemgår de elementer, der bør indgå i arbejdsgiveres overvejelser i sager, hvor der påtænkes en sanktion for overtrædelse af værdighedskravet. Det anbefales derfor at genlæse kendelsen i forbindelse med behandling af konkrete sager, som omhandler overtrædelse af værdighedskravet.
Kendelsen fastslår endvidere det vigtige princip, at det ved vurdering af, om der foreligger en overtrædelse af værdighedskravet, kan tillægges betydning, om arbejdsgiver har et særligt fokus på området; i det konkrete tilfælde kønskrænkende adfærd. Det gælder også for så vidt angår overtrædelser af værdighedskravet for forhold begået uden for tjenesten.