Alle er ikke ens. Vi er hver især præget af vores egen livsbane, præferencer, sociale ophav og livsbegivenheder. Samtidig er vi også et produkt af vores samtid og de forhold, vi er vokset op under. På trods af individuelle forskelle, så skaber globale begivenheder og mere lokale samfundsstrukturer en fælles referenceramme for mennesker født omkring samme tidspunkt.
Generationer kan defineres som en gruppe af personer med omtrent samme alder. Ens fødeår er ikke nødvendigvis determinerende for behov, værdier eller ønsker i arbejdslivet, men kan være et afsæt for en dialog om den fælles referenceramme mennesker født omtrent samtidig bringer med ind på arbejdspladsen.
Generationsinddelinger skal ikke opfattes som gensidigt udelukkende, da strømninger og tendenser går dynamisk igen på tværs af generationer. Generationsbegrebet kan derfor bruges som en linse til at forstå hinandens ligheder og forskelle på tværs af alder.
Inddelingen af generationer findes i et utal af udgaver. Nedenstående inddeling i generationer er med afsæt i både dansk og udenlandsk litteratur*:
* Kilde: Von Hauen, E. (2023).; Spuur, K. (2023); Krautwald, A. (2018).; Bejtkovský, J. (2016).
Nedenfor kan du læse om fire generationer, der arbejder på de statslige arbejdspladser i disse år:
Her kan du læse mere om preboarding og onboarding af nye medarbejdere