Ledelse af medarbejdere i det sene arbejdsliv

De meget erfarne medarbejdere på de statslige arbejdspladser løfter en lang række vigtige og komplekse opgaver af samfundsmæssig betydning. Som leder er det vigtigt, at du bliver ved med at understøtte trivsel og udvikling for de erfarne medarbejdere i det sene arbejdsliv og bidrager til deres fortsatte tilknytning til arbejdspladsen. På denne side kan du få inspiration til, hvordan du kan gribe ledelsesopgaven an.   

Tag dialogen med dine erfarne medarbejdere

Erfarne medarbejdere kan have forskellige billeder af ”det gode seniorarbejdsliv”, som kan give udslag i ønsker om nye eller ændrede arbejdsopgaver, ændret ansvar, nye kompetencer, ændringer i beskæftigelsesgrad eller placering af arbejdstiden. Ønsket om fagligt, kollegialt samvær kan sammen med arbejdsmiljø, økonomi og helbred spille ind på beslutningen om tilbagetrækning.

Det er vigtigt som leder at tage ledelsesopgaven på sig og tage dialogen. Det kan være en god ide at tage dialogen så tidligt som muligt, så der bliver skabt en åbenhed om medarbejderens ønsker og arbejdspladsens behov.

Videnscafé om ledelse af medarbejdere i det sene arbejdsliv

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen afholdte i februar 2025 en virtuel videnscafé om ledelse af medarbejdere i det sene arbejdsliv. På Videnscaféen deltog kontorchef i Center for Arbejdsliv og Ledelse i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen Lotte Ravnholt Christensen og lektor på Københavns Universitet Aske Juul Lassen.

Video 1: Hvordan leder Medarbejder- og Kompetencestyrelsen deres seniormedarbejdere?

I denne video kan du høre Lotte Ravnholt Christensen fortælle, hvordan ledere i Medarbejder- og Komptencestyrelsen konkret understøtter og udvikler deres medarbejdere i det sene arbejdsliv. 

Video 2: Livslang læring - muligheder og barrierer for fortsat udvikling

I denne video kan du høre Lotte Ravnholt Christensen fortælle om kompetenceudvikling for seniormedarbejdere, herunder de muligheder og barrierer der kan opstå. 

Video 3: Alderisme og seniorkompetencer

I denne video kan du høre Aske Juul Lassen udfolde begrebet alderisme og blive klogere på, hvordan I kan arbejde med jeres bevidste og ubevidste fordomme om alder. Aske fortæller også i videoen om den seneste forskningen inden for seniorkompetencer og kompetenceudvikling.

Video 4: 55+ politik og seniorsamtalen

Som en del af forskningsprojektet ’Seniorpraksis’, har forskere fra Københavns Universitet udviklet og testet et koncept for 55+ politikker og seniorsamtalen. I denne video kan du høre Lasse Juul Lassen fortælle mere om projektet og de forskellige værktøjer.

Medarbejdere i det sene arbejdsliv

Hvordan kan du som leder skabe rammer for et godt og langt arbejdsliv for dine medarbejdere på 55+? Vi har talt med tre af vores egne 55+ medarbejdere om, hvad de mener skaber et godt arbejdsliv for medarbejdere i det sene arbejdsliv.

Aftrapning i jobbet gav mere tid til fagligheden

Faglige fyrtårne giver sparring og høj faglighed

Kompetenceudvikling er vigtigt - også for 55+ medarbejdere