Krænkende handlinger

Krænkende handlinger er en samlet betegnelse for mobning, seksuel chikane eller anden nedværdigende adfærd. Der er tale om krænkende handlinger, når en eller flere personer groft eller flere gange udsætter andre personer for adfærd, der af disse personer opfattes som nedværdigende. Det er personens oplevelse af de krænkende handlinger, der er central.

Krænkende handlinger kan både være aktive handlinger og at undlade at handle. Det kan fx omfatte tilbageholdelse af nødvendig information, bagtalelse eller udelukkelse fra det sociale og faglige fællesskab, fysiske overgreb eller trusler herom og nedvurdering pga. fx køn, etnicitet eller seksuel orientering.

Læs mere om krænkende handlinger på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Læs mere om seksuel chikane her.

Deltag i Campus e-learningsmodul 'Pas på hinanden - undgå seksuel chikane' for medarbejdere og ledere i staten.

Forebyggelse og håndtering

Arbejdsgiver skal forebygge, at medarbejdere udsættes for krænkende handlinger. Det kan bl.a. gøres ved at udarbejde politikker og retningslinjer, orientere nye medarbejdere om politikker, inkludere spørgsmål om krænkende handlinger i APV samt gennem en løbende dialog om omgangstone og samarbejdsformer. Det kan også være et tilbagevendende punkt på den årlige arbejdsmiljødrøftelse og på møder i arbejdsmiljøorganisation og samarbejdsudvalg. Den bedste måde at forebygge er ved at kombinere information og dialog.

 Læs mere om krænkende handlinger på BFA Velfærd & Offentlig Administrations hjemmeside.

Arbejdsgiver har ansvaret for at håndtere sager om krænkende handlinger og sørge for, at alle involverede parter får en saglig og fair behandling. 

Hvis der er konstateret krænkende handlinger, skal ledelsen og medarbejdere /arbejdsmiljøorganisationen drøfte konkrete foranstaltninger til at håndtere krænkelserne og forhindre gentagelser. Ledere og medarbejdere skal desuden informeres om planlagte og trufne foranstaltninger.

Både arbejdsgiver og medarbejdere kan få vejledning om forebyggelse og håndtering af krænkende handlinger, mobning og seksuel chikane (sexchikane) på arbejdspladsen på Arbejdstilsynets hotline på tlf. 70 22 12 80.

Find gode råd om håndtering af krænkende handlinger på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Læs mere om forebyggelse og håndtering af krænkende handlinger på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Læs mere om anmeldelse af arbejdsulykker og erhvervssygdomme her.