Psykisk arbejdsmiljø

Et godt psykisk arbejdsmiljø bidrager til lederes og medarbejderes trivsel, engagement og sundhed. Samtidig bidrager det til arbejdspladsens produktivitet og kvalitet i opgaveløsningen. Konsekvenserne af udfordringer i det psykiske arbejdsmiljø kan til gengæld være fx manglende motivation, konflikter, mobning, højere personaleomsætning og lavere produktivitet.

Psykisk arbejdsmiljø er et samspil mellem psykologiske og sociale forhold på arbejdspladsen samt de enkelte medarbejdere og ledere, der påvirker hinandens fysiske og psykiske helbred. Med andre ord er vi hinandens psykiske arbejdsmiljø, og alle har et ansvar for at bidrage til et godt arbejdsmiljø for alle. 

Fokus på det psykiske arbejdsmiljø bidrager til:

  • Trivsel og sundhed: Et godt psykisk arbejdsmiljø medvirker til gladere og mere motiverede ledere og medarbejdere.
  • Kvalitet og produktivitet: Når ledere og medarbejdere trives, præsterer de bedre, hvilket kan øge kvaliteten og effektiviteten af arbejdet.
  • Forebyggelse af konflikter og sygefravær: Fokus på det psykiske arbejdsmiljø kan mindske risikoen for konflikter og højt sygefravær, hvilket gavner både ledere, medarbejdere og organisationen som helhed.

Det kræver et særligt ledelsesfokus at understøtte et godt psykisk arbejdsmiljø. Ledelsen skal blandt andet sørge for, at hver enkelt medarbejder får en tilstrækkelig oplæring og instruktion, der er tilpasset udviklingen i arbejdet, herunder evt. nye risici i det psykiske arbejdsmiljø. Der skal også tages hensyn til medarbejderens alder, indsigt, arbejdsevne og øvrige forudsætninger.

Bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø fastsætter, at arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres, så påvirkningerne i det psykiske arbejdsmiljø er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige på kort og langt sigt. Bekendtgørelsen indeholder særlige bestemmelser om de enkelte påvirkninger i det psykiske arbejdsmiljø, som ledelsen bør have fokus på.

Find bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø på Arbejdstilsynets hjemmeside

Her kan du finde viden og inspiration til arbejdet med trivsel, og du kan finde viden om de negative påvirkninger i det psykiske arbejdsmiljø, som ledelsen har pligt til at forebygge og håndtere jævnfør bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Du kan også læse om diversitet og om den Frivillige Lederuddannelse i Psykisk Arbejdsmiljø (FLIPA).