Organisering af arbejdsmiljøarbejdet

Arbejdspladser med 10 eller flere medarbejdere skal etablere en arbejdsmiljøorganisation (AMO). For arbejdspladser med mere end 34 medarbejdere består AMO både af et arbejdsmiljøudvalg (AMU) og et passende antal underliggende arbejdsmiljøgrupper.

AMO skal afdække og løse eksisterende arbejdsmiljøproblemer og arbejde for at forebygge, at nye problemer opstår. AMO har også en vigtig opgave i at påvirke alle medarbejdere til at arbejde for et godt arbejdsmiljø, både for medarbejderen selv og for organisationen.

Ledelsen og medarbejderrepræsentanter i AMO samarbejder om arbejdsmiljøet. En del af arbejdet er blandt andet at gennemføre den årlige arbejdsmiljødrøftelse, medarbejdertilfredshedsundersøgelse (MTU) og arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere om AMO's roller og opgaver på Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø Velfærd og Offentlig Administrations hjemmeside.

Lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse

Medlemmer af AMO skal inden for tre måneder efter tiltrædelse gennemføre en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse på tre dage. Formålet med arbejdsmiljøuddannelsen er at styrke det forebyggende arbejdsmiljøarbejde og at effektivisere arbejdsmiljøorganisationens arbejde.

Derudover skal arbejdsgiver tilbyde medlemmerne af AMO supplerende arbejdsmiljøuddannelse svarende til to dage inden for deres første år som medlem og derefter supplerende arbejdsmiljøuddannelse svarende til halvanden dag i hvert efterfølgende år. Den supplerende arbejdsmiljøuddannelse skal give medlemmerne viden og kompetencer, der er relevante for arbejdsmiljøarbejdet på netop jeres arbejdsplads.

Læs mere om reglerne for arbejdsmiljøuddannelse i den Personale Administrative Vejledning (PAV) kapitel 7.

Læs mere om formål, indhold mv. for den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse på Arbejdstilsynets hjemmeside.

Snitflader mellem AMO og Samarbejdsudvalget (SU) 

I SU drøfter ledere og medarbejdere arbejds-, personale- og samarbejdsforhold. Der er en række overlap i opgaver i AMO og SU, bl.a.:

  • Medarbejdernes tilfredshed, trivsel og sundhed
  • Psykisk arbejdsmiljø
  • Krænkende handlinger
  • Opfølgning på sygefravær

Drøftelserne i AMO og SU kan ske parallelt og gerne koordineret på tværs af de to udvalg. Der er mulighed for, at man afholder enkelte fælles møder, hvor de respektive udvalg kan berige hinanden med forskellige perspektiver. Samarbejdsaftalens § 8 muliggør desuden, at de to udvalg lægges sammen.

Læs mere om SU og Samarbejdsaftalen her.

Find inspiration og gode råd til sammenlægning af AMO og SU på Samarbejdssekretariatets hjemmeside (pdf).