En medarbejdertilfredshedsundersøgelse (MTU) er en kortlægning af medarbejdernes opfattelse af arbejdspladsen, arbejdet og trivslen på arbejdspladsen. MTU’en giver et øjebliksbillede, der kan bruges som udgangspunkt for det videre arbejde med trivsel på arbejdspladsen. Målet er at fremme engagement og motivation for at skabe en sund og effektiv arbejdsplads.
Alle statslige arbejdspladser skal måle medarbejdernes tilfredshed og trivsel mindst hvert tredje år og drøfte resultaterne i Samarbejdsudvalget (SU). Det følger af Samarbejdsaftalens § 5, stk. 3, litra d.
Læs cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg i staten på Samarbejdssekretariatets hjemmeside.
Der er ingen krav til, hvordan en MTU skal gennemføres. SU skal drøfte resultaterne og kan – evt. i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen – deltage i planlægning og gennemførsel af MTU. Der er mulighed for at lægge MTU sammen med den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV).
En MTU giver størst værdi for en arbejdsplads, når den er tilpasset den lokale kontekst. Det gælder både forberedelsen og gennemførslen af MTU’en samt det videre arbejde.
Det kan overvejes, om der er specifikke temaer, der skal sættes særligt fokus på i MTU’en. Har arbejdspladsen et bestemt sæt af værdier, eller har arbejdspladsen oplevet udfordringer inden for et bestemt område, kan der med fordel sættes fokus på disse. Det kan fx være spørgsmål til udviklingsmuligheder, ledelse, samarbejde, information og inddragelse.
Arbejdspladsen kan med fordel lægge en plan for, hvordan der følges op på resultaterne af MTU’en – fx gennem en handlingsplan.
Læs mere om rammerne for MTU i Personale Administrativ Vejledning (PAV) kapitel 7.2 her.