Samarbejdsudvalget er det forum, hvor alle personalepolitiske tiltag drøftes, inden ledelsen træffer den endelige beslutning. Både ledelses- og medarbejderrepræsentanter skal ifølge Samarbejdsaftalen informere hinanden og drøfte forhold, der har betydning for arbejds- og personaleforhold på arbejdspladsen. Samarbejdsudvalget har derfor en central rolle i udformningen af personalepolitikker.
Formålet med en personalepolitik er at fremme produktivitet og medarbejdernes arbejdsglæde, samt at give klare retningslinjer for organisationen. Det er derfor i alles interesse, at der bliver udformet skræddersyede personalepolitikker, der passer til den enkelte arbejdsplads. En påtænkt beslutning om indførelse af en personalepolitik om fx onboarding skal derfor drøftes i samarbejdsudvalget, så medarbejdernes synspunkter og forslag kan indgå i grundlaget for ledelsens endelige beslutning om indholdet.
Samarbejdsaftalen sondrer mellem politikker og retningslinjer. En retningslinje og en politik kan have samme indhold, men der er forskellige beslutningsprocesser.
- En politik skal drøftes på et samarbejdsudvalgsmøde. Derefter træffer ledelsen beslutning om politikken
- En retningslinje/et princip kræver enighed mellem parterne i samarbejdsudvalget jf. samarbejdsaftalens § 6.
Hvis en af parterne ønsker at fastlægge en retningslinje om onboarding, skal der indledes drøftelser om indholdet. Kan der ikke opnås enighed, fastsætter ledelsen indholdet i retningslinjen.
Det kan lette implementeringen og kommunikationen af aftaler om onboarding, når et samlet samarbejdsudvalg er enige om aftalen.
Kontakt det partfælles Samarbejdssekretariat for yderligere rådgivning. Samarbejdssekretariatet rådgiver både ledelses- og medarbejderrepræsentanter i de statslige samarbejdsudvalg om samarbejdsspørgsmål.
Læs mere på samarbejdssekretariatet.dk her
Læs cirkulære om aftale om samarbejde og samarbejdsudvalg i staten her
Læs mere om de generelle regler om medinddragelse af medarbejderne i PAV kap. 7.1. her
Læs mere om fastlæggelse af retningslinjer/principper i PAV kap. 7.1.6 her