Hvis ledelsen beslutter at implementere kunstig intelligens på tværs af hele eller større dele af arbejdspladsen, kan det medføre nye arbejdsgange og roller, ligesom det kræver en ændring i medarbejdernes adfærd. For at lykkes med forandringen er det vigtigt at skabe de rette organisatoriske rammer, så organisationen er klar til systematisk at gribe de nye muligheder, ligesom forandringsledelse et centralt element.
At skabe de rette organisatoriske rammer indebærer en tydelig rolle- og ansvarsfordeling samt en struktureret tilgang til arbejdet med kunstig intelligens. Det kan f.eks. ske ved at tydeliggøre roller og ansvar i den eksisterende organisering eller ved at oprette en arbejdsgruppe, en taskforce eller en ny enhed, der kan kvalificere eller drive arbejdet samt evaluere og følge op på erfaringer.
Forandringsledelse foregår både før, under og efter implementeringen af kunstig intelligens inden for et givent arbejdsområde. Det er blandt andet vigtigt at skabe forståelse og motivation hos medarbejderne med tydelig retning på, hvorfor det er vigtigt at arbejde med kunstig intelligens, hvordan arbejdspladsen konkret vil implementere det, og hvad det betyder for den enkelte medarbejder. Det er både en opgave for ledelsen, de enkelte ledere og de arbejdsgrupper eller enheder, der står for implementeringen af kunstig intelligens på tværs af arbejdspladsen.
Derudover er det ofte en god idé at tilbyde træning og mulighed for at afprøve nye værktøjer i mindre skala, med løbende evaluering og tilpasning af arbejdsgange. Hvis kunstig intelligens integreres i arbejdsprocesserne, er ledelsen ansvarlig for, at medarbejderne får den nødvendige oplæring og instruktion.
Læs mere om forandringsledelse her.
Læs mere om kompetenceudvikling i kunstig intelligens her.