Medarbejdere og ledere i staten oplever, at de har gode arbejdsvilkår, og at deres arbejde er samfundsrelevant og motiverende

Medarbejdere og ledere i staten er generelt tilfredse med deres arbejde, som efter deres vurdering er præget af gode arbejdsvilkår og samfundsrelevante opgaver. Det gælder både for ansatte i hele staten og for ansatte i centraladministrationen. Det viser en ny undersøgelse, som Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har gennemført i samarbejde med OECD.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen deltager i OECD’s undersøgelse Government at a Glance, der sammenligner oplevede arbejdsvilkår mv. på tværs af OECD-lande. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen har udsendt OECD’s spørgeskema til 15.000 danske statsansatte og kan nu præsentere foreløbige resultater. Resultaterne omfatter svar fra ansatte i hele staten, herunder særskilt fra ansatte i centraladministrationen (ministerier, styrelser mv.).

Generel tilfredshed med arbejdet

Undersøgelsen viser, at 77 pct. af både ansatte i hele staten og ansatte i centraladministrationen alt i alt er tilfredse med deres arbejde, jf. figur 1.

Figur 1 - Jobtilfredshed

Anm.: Figuren viser den procentvise fordeling af svarene blandt statsligt ansatte i hele staten (N = 3.576) samt i centraladministrationen (N = 952), der har svaret ”enig” eller ”meget enig” på udsagnene.
Kilde: Danmarks bidrag til OECD – Government at a Glance, 2025.

Gode arbejdsvilkår og dygtige ledere

Statsansatte oplever generelt, at de har en god balance mellem arbejds- og privatliv, at de kan håndtere deres arbejdsmængde godt, og at deres nærmeste leder udfører et godt eller meget godt stykke arbejde. Det gælder for ansatte i hele staten og i høj grad for ansatte i centraladministrationen. Undersøgelsen viser, at mellem 61 og 74 pct. af ansatte i hele staten er enige eller meget enige i ovenstående udsagn, mens det for ansatte i centraladministrationen er mellem 68 og 76 pct., der er enige eller meget enige, jf. figur 2.

Danmarks bidrag til OECD’s undersøgelse Government at a Glance er indsamlet i december 2024, og undersøger oplevede arbejdsvilkår blandt ansatte i centraladministrationen og staten som helhed. I december 2024 modtog 15.000 statsansatte i Danmark et spørgeskema, hvoraf 3.600 gennemførte, hvilket svarer til en svarprocent på 24 pct. Svar fra centraladministrationen udgøres af respondenter, der selv har angivet, at de arbejder i centraladministrationen (f.eks. ministerier, departementer, styrelser mv.). OECD-undersøgelsen udarbejdes hvert andet år og fokuserer på ansatte i centraladministrationen på tværs af deltagerlandene. OECD’s undersøgelse forventes offentliggjort i sommeren 2025.

Figur 2 - Arbejdsvilkår og ledelse

Anm.: Figuren viser den procentvise fordeling af svarene blandt statsligt ansatte i hele staten (N = 3.625 for første og andet udsagn og N = 2.890 for tredje udsagn) samt i centraladministrationen (N = 959 for første og andet udsagn og N = 787 for tredje udsagn), der har svaret ”enig” eller ”meget enig” på udsagnene eller ”godt” eller ”meget godt” på udsagnet om ledelse.
Kilde: Danmarks bidrag til OECD – Government at a Glance, 2025.

Statsansatte er generelt motiverede i deres daglige arbejde og oplever en forbindelse mellem deres arbejde og samfundets bedste. Undersøgelsen viser, at 84 pct. af ansatte i hele staten og 82 pct. af ansatte i centraladministrationen ser en forbindelse mellem deres arbejde og samfundets bedste. Samtidig føler 75 pct. af ansatte i hele staten og 74 pct. af ansatte i centraladministrationen sig motiverede i deres daglige arbejde, jf. figur 3.

Figur 3 - Samfundsrelevans og motivation

Anm.: Figuren viser den procentvise fordeling af svarene blandt statsligt ansatte i hele staten (N = 3.576) samt i centraladministrationen (N = 948), der har svaret ”enig” eller ”meget enig” på udsagnene.
Kilde: Danmarks bidrag til OECD – Government at a Glance, 2025.

OECD-undersøgelsen forventes offentliggjort i sommeren 2025. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen er glade for at kunne engagere sig i det internationale samarbejde og bidrage til at styrke videndeling på tværs af lande samt understøtte udviklingen af attraktive statslige arbejdspladser.