Kendelse: Ressortomlægning medfører ikke ret til flere tillidsrepræsentanter

En ressortomlægning medfører ikke ret til flere tillidsrepræsentanter og tillidsrepræsentantsuppleanter. Det fremgår af en voldgiftskendelse, som også slår fast, at der som udgangspunkt ikke skal ske forhandling mellem arbejdsgiver og den faglige organisation forud for overførslen af en tillidsrepræsentant og tillidsrepræsentantsuppleant.

Kendelsen vedrører, om en tillidsrepræsentantsuppleant efter en ressortomlægning har krav på at fortsætte som tillidsrepræsentantsuppleant, når der allerede er en suppleant for medarbejdergruppen på den nye institution. Sagen vedrørte også, om en ressortomlægning af en tillidsrepræsentantsuppleant i sig selv udgør en forflyttelse i tillidsrepræsentantaftalens forstand, således at overflytningen skulle have været forhandlet mellem arbejdsgiveren og den faglige organisation.

Opmandens afgørelse

Opmanden fastslår, at arbejdsgiveren efter tillidsrepræsentantaftalen skal anerkende én tillidsrepræsentant og én tillidsrepræsentantsuppleant pr. medarbejdergruppe, og at der ikke er holdepunkter i aftalen for, at der skal anerkendes flere i en ressortomlægningssituation. Arbejdsgiveren skal således fortsat anerkende én tillidsrepræsentant og én tillidsrepræsentantsuppleant pr. medarbejdergruppe. Ligeledes fastslår opmanden, at arbejdsgiveren anmode organisationen om at oplyse, hvem der fremover varetager hvervet.

Opmanden fastslår yderligere, at i den situation, hvor ressortoverførslen ikke i sig selv forhindrer en tillidsrepræsentant i at udføre sit hverv, fordi der minimum er 5 i medarbejdergruppen efter overførslen, er der ikke tale om forflyttelse i tillidsrepræsentantaftalens forstand.  Arbejdsgiver skal således ikke forhandle med den faglige organisation inden overflytningen.

Herudover fremgår det af kendelsen, at virksomhedsoverdragelsesloven, og de principper den indeholder, ikke kan anvendes i tilfælde af ressortomlægninger.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsens bemærker

En ressortomlægning medfører ikke ret til flere tillidsrepræsentanter, og en ressortomlægning udgør ikke i sig selv en forflyttelse i tillidsrepræsentantaftalens forstand. Der er dog ikke noget til hinder for, at der i forbindelse med en ressortomlægning er mere end én tillidsrepræsentant pr.  medarbejdergruppe, hvis dette vurderes hensigtsmæssigt.

Parterne er i øvrigt enige om anvendelsen af beskyttelsesreglerne i tillidsrepræsentantaftalens § 15. Således har en medarbejder – i det første år efter ophøret af tillidshvervet – krav på, at en eventuel opsigelse sker med det overenskomstmæssigt fastsatte opsigelsesvarsel tillagt 3 måneder.

Læs kendelsen her