Kompetenceudvikling af 55+ medarbejdere i staten

Overenskomstparterne i staten er enige om, at det er vigtigt, at medarbejdere i alle aldersgrupper, fastholder og udvikler deres kompetencer. Særligt vigtigt er det at skærpe bevidstheden hos 55+ medarbejdere og deres ledere om vigtigheden af kompetenceudvikling også i denne del af arbejdslivet.

De statslige overenskomstparter har derfor undersøgt, hvilke faktorer, der har betydning for, at 55+ medarbejdere i staten deltager i kompetenceudvikling. Baggrunden for undersøgelsen er, at det er vigtigt at have et stærkt, vidensbaseret grundlag, til gavn for 55+ medarbejderne, deres ledere og de enkelte arbejdspladser i staten.

Undersøgelsen er udarbejdet i samarbejde med Københavns Universitet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Forskningsundersøgelserne er sendt til alle 55+ medarbejdere i staten, deres ledere samt udvalgte statslige arbejdspladser.

Rita Bundgaard, formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg, siger:

Undersøgelsen viser, at mere end hver anden af medarbejderne på 55 år og derover oplever stigende krav til deres kompetencer i arbejdet. Det understreger vigtigheden af kompetenceudvikling i hele arbejdslivet.

Vi har fået bekræftet, at det helt centrale for at sikre dette er, at der er en god dialog mellem medarbejderen og lederen.

Jeg er glad for, at vi nu med denne undersøgelse har fået et solidt afsæt for det videre arbejde med kompetenceudvikling for 55+ medarbejderne'.

Rita Bundgaard, formand for CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg)

Christian Liebing, direktør for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, siger:

Det er vigtigt, at alle medarbejdere har mulighed for at udvikle sine kompetencer. Det er både vigtigt for den enkelte, som trives, når man oplever, at man er kompetent. Det er også vigtigt for, at de samfundsvigtige opgaver på de statslige arbejdspladser kan blive løst med høj kvalitet. Derfor er jeg glad for at se, at undersøgelsen viser, at mange 55+ årige medarbejdere i staten oplever, at der er gode muligheder for kompetenceudvikling.

Ingen skal sættes eller sætte sig selv bagerst i køen på grund af alder. Der er brug for erfarne kræfter, og derfor er det vigtigt at vedligeholde sine kompetencer.

Samtidig er det væsentligt, at vi husker på, at ikke alle aktiviteter er lige relevante for alle. Behovene kan ændres løbende. Derfor er det også vigtigt, at både ledere og medarbejdere tager ansvar for den løbende dialog om kompetenceudvikling.

Christian Liebing, direktør for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen 

Vigtige budskaber fra undersøgelsen

Kompetenceudviklingskapacitet

Begrebet kompetenceudviklingskapacitet indeholder fem faktorer, der hver især har betydning for 55+ medarbejderes deltagelse i kompetenceudvikling. De fem faktorer er: Tid, økonomi, læringsrum/arbejdspladskultur, energi og formål.

Fortsat udvikling af 55+ ansatte - hvad er i fokus?

55+ medarbejdere og deres ledere foretrækker kompetenceudvikling af kortere varighed i form af specifikke forløb, der er direkte anvendeligt i jobbet. Det er tilvalg af forløb i form af fx kortere kurser, konferencer/seminarer, netværksgrupper, studieture og mentorordning.

Kompetencer til nye teknologier

Både ledere og 55+ medarbejdere er positive over for nye teknologier og digitalisering, da det sikrer udvikling, fleksibilitet og inspiration i jobbet. Der ses dog forskellig vægtning af behov for kompetenceudvikling inden for nye teknologier og digitalisering blandt ledere og 55+ medarbejderne.

Vilje og opbakning til kompetenceudvikling

55+ medarbejdere udtrykker stor vilje til fortsat kompetenceudvikling både fagligt og personligt. Lederne bakker tilsvarende op om medarbejdernes kompetenceudvikling og vurderer, at kompetenceudvikling er vigtig for fortsat motivation og engagement i arbejdet.