Overenskomstparter kan aftale særlige vilkår for virksomhedsoverdragede medarbejdere

07-01-2022

Ved faglig voldgift er det fastslået, at der ved kollektiv aftale kan aftales særlige vilkår for virksomhedsoverdragede medarbejdere. Dette gælder også tilfælde, hvor vilkårene er mere gunstige for nyansatte.

Den konkrete sag vedrørte nogle medarbejdere, der var overdraget fra de tidligere produktionsskoler til institutioner for forberedende grunduddannelse (FGU). Sagen drejede sig om, hvorvidt de virksomhedsoverdragede medarbejdere havde ret til at være omfattet af samme lønanciennitetsbestemmelse som de nyansatte på institutionen.

I sagen gjorde Lærernes Centralorganisation gældende, at den særlige lønanciennitetsbestemmelse for virksomhedsoverdragede lærere, der fremgår af § 5 i bilag 2 til organisationsaftale for lærere m.fl. ved institutioner for forberedende grunduddannelse (FGU) skulle ses i sammenhæng med den aftalte lønanciennitetsbestemmelse for nyansatte lærere. Lærernes Centralorganisation gjorde gældende, at virksomhedsoverdragede lærere havde ret til at vælge at få deres lønanciennitet beregnet efter den bestemmelse, der gælder for nyansatte lærere. Sagen omhandlede konkret de medarbejdere, der var overdraget fra produktionsskolerne til FGU.

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen gjorde heroverfor gældende, at parterne i organisationsaftalen havde aftalt en særskilt lønanciennitetsbestemmelse for de virksomhedsoverdragede lærere i § 5 i bilag 2 til organisationsaftalen. Denne bestemmelse skulle forstås således, at de virksomhedsoverdragede medarbejdere skulle overgå til organisationsaftalen med den lønanciennitet, som de havde på overdragelsestidspunktet. At der var aftalt en anden lønanciennitetsbestemmelse for nyansatte på organisationsaftalen ændrede ikke herpå.

Opmanden konkluderede i sin afgørelse, at bestemmelsen naturligt må forstås sådan, at der sigtes til lønancienniteten i den institution, som den pågældende blev overført fra. Opmanden anførte endvidere, at det forhold, at der kan være nyansatte medarbejdere i en FGU-institution, der får beregnet deres lønanciennitet mere gunstigt end overførte medarbejdere, må anses for en konsekvens af den samlede aftale mellem parterne.

På den baggrund tog opmanden Medarbejder- og Kompetencestyrelsens frifindelsespåstand til følge.

Læs kendelsen her