Aftale om overenskomstdækning af pensionerede er indgået

23-05-2022

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, CFU og Akademikerne har indgået aftale om overenskomstdækning af pensionerede.

Udgangspunktet i aftalen er, at pensionerede tjenestemænd mfl.  fremover omfattes af bestemmelserne i de statslige (fælles)overenskomster og organisationsaftaler, hvis de opnår ansættelse i staten eller folkekirken, efter de er gået på pension.

Hvem er omfattet

Aftalen omfatter pensionerede tjenestemænd mfl., som hidtil har været undtaget fra de statslige (fælles)overenskomsters- og organisationsaftalers dækningsområder, og som derfor er blevet ansat efter individuel kontrakt. Fremover vil de blive ansat i henhold til den relevante (fælles)overenskomst og/eller organisationsaftale med tilhørende pensionsbestemmelser.

Såfremt ansættelsen ikke er omfattet af en (fælles)overenskomst og/eller organisationsaftale, ansættes pensionerede fortsat efter en individuel kontrakt

Aftalen omfatter pensionerede, som faktisk og reelt er fratrådt deres oprindelige ansættelse.

Aftalens formål og hensigt

Formålet med aftalen er navnlig at forenkle bestemmelserne om (fælles)overenskomsternes og organisationsaftalernes dækningsområde og at gøre det nemmere for tjenestemænd og andre, der er fratrådt og gået på pension, at genoptage beskæftigelsen, hvis de ønsker det. Dermed kan aftalen medvirke til at afhjælpe manglen på arbejdskraft.

Hensigten med aftalen er derimod ikke at tilskynde til, at tjenestemænd m.fl. går på pension med henblik på at blive ansat i henhold til (fælles)overenskomst og/eller organisationsaftale.

Virkning fra 1. juni 2022

Aftalen vil få virkning for ansættelser fra den 1. juni 2022.

Allerede ansatte pensionister, som er ansat på individuel kontrakt, overgår til ansættelse efter den relevante (fælles)overenskomst og/eller organisationsaftale snarest muligt, dog senest fra den 1. januar 2023.

Find aftalen her